Смачна есці: чацвер беларускай кухні

Смачна есці: чацвер беларускай кухні

З верасня мінулага года Міністэрства адукацыі Рэспублікі Беларусь ажыццяўляе іншы падыход да школьнага харчавання: у 20 школах краіны рэалізуецца пілотны праект, які прадугледжвае апрабацыю новых тэхналогій і прынцыпаў арганізацыі. У сярэдняй школе № 2 нашага горада таксама вырашылі ўкараніць новаўвядзенне. Цяпер тут чацвер — дзень беларускай кухні

У чарговы чацвер журналісты наведалі СШ № 2 і даведаліся, якія нацыянальныя стравы кухары рыхтуюць дзецям і ці падабаецца навучэнцам беларускае меню.

Дырэктар установы адукацыі Іван Леснік адзначыў, што вырашылі далучыцца ў некаторым сэнсе да пілотнага праекта па харчаванні, укараніць новыя стравы. Выбралі беларускія. Узялі іх з зацверджанага санітарнай службай 10-дзённага меню, якое прайшло атэстацыю.

— Раз чацвер «беларускі», то і сталовую афармляем сімвалічна, — расказаў Іван Іванавіч. — Прадстаўлены ручнікі з вышыўкай, посуд з гліны, кнігі з рэцэптамі нацыянальных страў. На кожным стале ста­яць сурвэтніцы з беларускім пажаданнем «Смачна есці!»

Загадчыца сталовай Эла Кавалёва паведаміла, што гатуюць стравы па тэхналагічных картах. Большасць з іх знаёмыя, а вось некаторыя давялося вывучыць. У меню ўсімі любімыя боршч і маннік, ёсць біточкі па-беларуску, з’явілася тварожная запяканка «Зебра», драчона і інш.

Вучаніца 2 «Б» класа Мілана Сівакова сказала, што яна з задавальненнем ідзе ў сталовую ў «беларускі» чацвер. Любіць і боршч, і запяканку, і рысавую кашу. Усё смачна.

Кухары Алеся Прохарава, Аксана Бондарава і Людміла Каравосава рыхтуюць усё з любоўю. Жанчыны гавораць, што заўсёды прыемна чуць ад дзяцей словы падзякі, а самае лепшае для работнікаў сталовай — бачыць, як вучні ўплята­юць ежу і пакідаюць пасля сябе чыстыя талеркі. Гэта сведчанне таго, што стравы спадабаліся.

У наступным навучальным годзе ў адпаведнасці з пілотным праектам у кожнай школе краіны будуць запушчаны новыя тэхналогіі і прынцыпы арганізацыі харчавання. Па выніках анкетавання дзяцей і бацькоў складуць разнастайнае меню, якое павінна быць даспадобы навучэнцам. Так што ісці ў сталовую яны будуць з задавальненнем.

Прыемнага апетыту, школьнік!

Кухар Алеся Прохарава дэманструе меню са стравамі беларускай кухні

Валерыя ДРАЗДОЎСКАЯ
Фота аўтара
Відэа Марыны АНДРОСАВАЙ

Последние новости

Новости

Народные приметы на 17 декабря 2025 года: что нельзя делать в этот день

17 декабря 2025
Читать новость
Новости

Гороскоп на 17 декабря 2025 года: что обещают астрологи

17 декабря 2025
Читать новость
РОЧС

В районе провели информационную кампанию и напомнили гражданам о важности установки АПИ

16 декабря 2025
Читать новость
ИМНС

МНС информирует индивидуальных предпринимателей о правомерности осуществления деятельности после 31 декабря 2025 года

16 декабря 2025
Читать новость
Новости

Единый день безопасности дорожного движения «Останови беду!» пройдет 19 декабря

16 декабря 2025
Читать новость
Главные новости

В Горецком районе вековой юбиляр: поздравления со 100-летием принимала Екатерина Лысенкова

16 декабря 2025
Читать новость

Рекомендуем